Glädjeruset Idrottsförening har fått 3,2 miljoner kronor i stöd av Allmänna Arvsfonden för att arrangera Hugoloppet under tre år. Hugoloppet är för anpassade skolor och specialskolor, och skolorna får allt de behöver för att arrangera loppet på egen hand. Självklart kan alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar, oavsett om man rullar, går eller springer – precis som Glädjeruset!
Målet är att Hugoloppet ska bli ett återkommande lopp på anpassade skolor i hela landet. Deltagandet är kostnadsfritt för skolorna tack vare stödet från Allmänna Arvsfonden.
Maria Nordmark är projektledare för Hugoloppet, och den som arbetat med ansökan till Allmänna Arvsfonden.
Här berättar hon mer om tankarna bakom loppet.
– Hugoloppet är uppkallat efter Hugo Nordmark. Han föddes med en allvarlig hjärnskada, så han kunde inte gå eller prata. Hugo gick bort när han bara var 11 år. Trots sitt korta liv hann han beröra och inspirera många människor, speciellt inom funkisvärlden. Han är också anledningen till att både Glädjeruset och Hugos Stiftelse finns.
– Under pandemin kunde vår förening inte arrangera Glädjeruset som vi brukar. Istället tog vi fram en virtuell variant där man kunde köra sitt lopp när man ville och var man ville under en viss tidsperiod.
Flera skolor hängde på, och arrangerade Glädjeruset på egen hand vilket var väldigt uppskattat av både eleverna och skolans personal. Barn med funktionsnedsättning är en grupp som ofta riskerar att bli inaktiva, så vårt mål är att skapa möjligheter för rörelse på ett prestigelöst sätt för att sänka tröskeln och inspirera till ökad fysisk aktivitet.
På hugoloppet.se finns all information du behöver för att skapa ett eget lopp. Dessutom är hemsidan full av roliga, rörelsefyllda aktiviteter att göra under skoldagen.
Tack vare ekonomiskt stöd från Allmänna Arvsfonden kan vi erbjuda Hugoloppet kostnadsfritt. Arvsfonden arbetar med olika utvecklingsprojekt för att stärka ställningen i samhället för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 olika projekt stöd ur fonden. Arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet och fonden finansieras av dödsbon från avlidna som inte har skrivit något testamente och som inte har närmare släktingar än kusiner.